Opletten bij de aanschaf van een caravan!


Waar letten we op bij de aanschaf van een caravan? Wanneer keuren we een caravan af en wanneer verwachten we dat er nog wat van te maken valt?
Heeft de caravan een eigen kenteken?
Het kan zo zijn, een caravan geen eigen kenteken nodig heeft. Dan moet de caravan beladen niet meer dan 750kg mogen wegen. Boven dat gewicht, moet de caravan een eigen kenteken hebben. Is die niet aanwezig, dan mag je officieel de weg niet op met de caravan. Dus dat is dan reden van afkeur.
Heeft de caravan recent nog onderhoud gehad?
Als de caravan nog geen onderhoud heeft gehad is dat niet erg. Een deel van het onderhoud doen we zelf en een deel besteden we uit.
Waar we op letten bij de staat van onderhoud is:
Hoe het onderstel eruitziet, veel roest of niet
Hoe de oplooprem werkt, door hem met de hand in te drukken en uit te trekken. En bij rijden merk je al gauw of de rem niet gebroken is.
De verlichting of deze werkt. Zo niet, dan kunnen we dat meestal wel oplossen.
Het jaartal van de banden en hoe ze eruitzien. Geen haarscheurtjes en voldoende profiel. Vooral die laatste twee zijn van belang. Het jaartal zegt namelijk niet alles.
De kosten van onderhoud zijn dan een inschatting. Maar in het slechtste geval kunnen die oplopen naar zo’n 1200 Euro. Dat hoeft ook weer niet direct een probleem te zijn, maar dan moet de aanschafprijs weer niet te hoog liggen.
Zijn de ramen nog heel?
Omdat ramen lastig te verkrijgen zijn voor oudere caravans is dat wel een belangrijke. Scheuren in ramen, lekke ramen die willen we niet. Een raam vervangen kan wel, maar is een kostbare aangelegenheid.
Is de vloer nog goed genoeg?
De vloer is bij oudere caravans een belangrijk aandachtspunt. Die check je allereerst aan de onderzijde. Want dan kun je zien of het vocht niet van de onderkant erin getrokken is, waardoor het hout zacht is geworden en de buitenste laag aan het afbrokkelen is.
Soms is dat alleen bij de deur en dan repareren we dat.
Als je in de caravan stapt en de vloer ‘zweeft’ wat, dan is dat niet meteen een probleem. Vaak zijn de vloeren gemaakt van twee hele dunnen platen met een structuur van licht hout ertussen. Die structuur gaat door de tand des tijds nog wel eens kapot. Dat kunnen we ook oplossen.
Zijn er sporen van lekkages?
De zwakke punten bij een caravan zijn de punten waar eventueel vocht naar binnen kan komen. De naden van de caravan, bij de deur, rondom de dakluiken en rondom de ramen. Aan de binnenzijde is goed te zien of er vochtplekken te vinden zijn.
Dit hoeft niet een reden te zijn om niet tot aanschaf over te gaan. De ernst van lekkages bepaalt dit.
Een dakluik bijvoorbeeld, die kunnen we opnieuw kitten of zelfs vervangen.
Hoe ziet de caravan er van de buitenkant uit?
Uiteraard doen we een visuele inspectie. Van een paar kleine krasjes en deukjes schrikken we niet. Dat hoort gewoon bij een oudere caravan. Eventueel poetsen we ze weg of doen we een schilderbeurt.
Werkt de koelkast (nog)?
Als de koelkast nog werkt, zowel op 220V, 12V als op gas, dan is dat heel erg fijn. Maar zo niet, dan kan de koelkast ook nog vervangen worden.
Werkt de overige elektra, het gas, eventueel watervoorziening?
Voor degenen die de gaskachel nog willen gebruiken is het belangrijk dat deze het doet. Wij adviseren altijd om over te stappen op elektrisch verwarmen, omdat dat veiliger is.
De verlichting, inclusief de buitenverlichting testen we en als het niet werkt, dan lossen we dat op.
Sommige caravans hebben een watervoorziening. Het pompje, als het nog werkt is prima, maar is ook te vervangen.
Tenslotte, wil je op vakantie ook van een warme maaltijd genieten, dus het gaskookstel moet het liefste wel werken.
Overige punten
Het is heel fijn als alle functies van de caravan wat betreft zitten, slapen en opbergen er gewoon zijn.
Maar, ook al is dat niet zo, dan kunnen wij heel veel in ere herstellen of vervangen.
Wanneer wij een caravan zelf aanschaffen, dan kijken we naar al deze punten. En dan bekijken wij dat in relatie tot de prijs die ervoor betaald moet worden en de hoeveelheid werk en investering we moeten doen om de caravan gebruikersgereed en verkoopbaar te krijgen. Als wat ons betreft de balans daar goed in is, dan kopen we de caravan.
Wij restylen caravans met liefde, zodat ze nog jaren met plezier gebruikt kunnen worden.